در تعریف معاملات الگوریتمی یا معاملات خودکار گفته میشود: « استفاده از برنامههای کامپیوتری برای ورود به سفارشهای معاملاتی بدون دخالت انسان »؛ به بیان دیگر، این الگوریتمها که بلکباکس یا « اَلگو تریدینگ (Algorithmic Trading) » هم نامیده میشوند، از زبان برنامه نویسی در کامپیوتر و مجموعهای از دستورهای مشخص شده در کنار هم برای انجام معاملات استفاده میکنند. این الگوریتمها که میتوانند بیش از یکی باشند، برای انجام معاملات بررسیهای لازم را از جنبههای گوناگونی مانند زمانبندی، قیمت و حجم روی سفارشات و بازار انجام داده و تصمیم میگیرند. این امر کمک میکند تا بازار سرمایه به روشی اصولیتر و به دور از دخالت احساسات انسانی پیش رود که یکی از نتایج آن بالارفتن نقدینگی در بازار است.
درک الگو تریدینگ با یک مثال ساده :
برنامه کامپیوتری در حوزه معاملات الگوریتمی یا الگو تریدینگ با استفاده از دستورالعملهای معاملاتی مانند این نوشته میشود: معاملهگری با بررسی متحرک ۱۲ روزه و ۳۴ روزه یک شرکت تصمیم به خرید سهام آن میگیرد، در زمانی که متحرک ۱۲روزه آن بالاتر از ۳۴ روزهاش است. این معاملهگر سهام خریداری شدهاش را در زمانی که متحرک ۱۲ روزه پایینتر از متحرک ۳۴ روزه قرار بگیرد میفروشد. همین استراتژی ساده زمانی که در قالب معاملات الگوریتمی و زبان برنامهنویسی قرار میگیرد به طور خودکار سهام موجود در بازار و متحرکهای آنها را در بازههای زمانی مشخص شده بررسی میکند و با تشخیص به موقع بر اساس دستورالعملهای داده شده، خرید و فروشها و معاملات را به پیش میبرد.
نتیجه مطلوب از معاملات الگوریتمی نیاز به فراهم آوردن بستر آنها دارد. بستر معاملات الگوریتمی به حضور ثابت و بینقص سه بازیگر اصلی وابسته است. مطابقت دهندههای بازار یا منبع تغذیه دادهها که فرمت اطلاعات موجود در بازار را به فرمت سیستم در اختیار معاملهگر تبدیل میکند. این کار از طریق رابط برنامهنویسی(API) که بازار معاملاتی در اختیار معاملهگر میگذارد انجام میشود. موتور پیشرفته پردازش ماوقع که مغز متفکر الگوریتم معاملاتی ما است. در این مرحله الگوریتم برنامهریزی شده بر اساس استراتژی تعریف شدهاش شرایط را پردازش میکند، محاسبات آماری و مقایسه دادههای تاریخی لازم را انجام میدهد و در نهایت تصمیم به سفارشگیری میگیرد و آن را اجرا میکند. در مرحله بعد سفارشها توسط الگوریتم به بازار سرمایه ارسال میشوند، اما زمانی این مرحله اجرا میشود که زبان الگوریتم بر اساس زبان مبنای بازار سرمایه کد نویسی شده و قابل درک باشد.
معاملات الگوریتمی برای انجام درست و کامل استراتژی مشخص شدهشان ۴ وظیفه به عهده دارند:
•بر اساس استراتژی تعریف شده در برنامهریزیشان، بازار را کامل رصد کرده و سهام و محصولات مختلف را بررسی کنند، تا فرصتهای معاملاتی را به موقع و درست تشخیص دهند.
•در مرحلهی بعد پوزیشنگیری کنند.
•پوزیشنهای بازشده را مدیریت کنند.
•در فرایند معامله (با توجه به دستورالعملهای تعریف شدهشان) مدیریت ریسک و سرمایهگذاری را بر عهده بگیرند.
این چهار مرحله گاهی تماما به صورت خودکار و توسط رباتها (ربات معاملهگر) انجام میشود که معاملات «تماما خودکار» را در بر میگرد و گاهی در برخی بخشها سلیقه و نظر انسانی دخیل میشود که در آن صورت معاملات «نیمه خودکار» عنوان میشوند.